Pewnego wiosennego dnia
na francuskim bazarze odkryłam pokrzywę. Kupiłam niewielki pęczek i zaczęłam
szukać pomysłów. Na pierwszy ogień poszły smoothie.
Pamiętaj, by przed przygotowaniem potrawy sparzyć pokrzywę wrzątkiem.
Miksowałam pokrzywę z tym co lubię -mięta, bazylia, ogórki, pomidory,
pietruszka. Możesz także dodać brokuły, seler, wszystko co chętnie jesz. Eksperymentuj śmiało. Pokrzywa ma bardzo
dobry smak, podobny do szpinaku.
Ciekawym sposobem jest
także wykorzystanie pokrzywy do farszów. Smakowały mi zwłaszcza jako dodatek do
pierogów. Co istotne, łatwo i szybko zrobisz taki farsz. Po prostu umyj,
posiekaj pokrzywy, dodaj starty czosnek, sól i pieprz do smaku. Duś do
miękkości. Możesz także taki farsz wykorzystać do naleśników.
A jeśli tak jak ja
kochasz dania z grilla, zrób szaszłyki. Na patyczki na zmianę nadziewaj kawałki
surowej piersi kurczaka, listki pokrzywy, cukinię, bakłażan, pokrojoną paprykę
i cebulę.
Skrop sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Dodaj warzywa jakie lubisz
i zachwyć swoich gości.
Pokrzywa to samo
zdrowie, świetnie przyczyni się do poprawy kondycji Twoich włosów. W Polsce
mamy jej pod dostatkiem, no i za darmo. Zrywaj ją na polach, w miejscach
oddalonych od ulic i otwórz się na nowe
smaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz